Naar vorige bladzijde

Gemiste kans

Op een stepbridge avond krijgt iemand als noord in handen:

♠ V 9 3
A V 5
H V T 8 5
♣ V T

Nadat zuid en oost gepast hebben open je met 1SA. Je partner biedt 2♣ -Stayman- en met 2 ontken je het bezit van een vierkaart hoog. Partner biedt nu 2SA -8/9 punten- en ondanks het feit dat je maar 15 punten hebt, bied je 3SA.

0ost komt uit met een kleine klaver en je partner verblijdt je met de volgende hand:

♠ 7 6 2
H 7 6 4
9 2
♣ A B 7 6

Je zet klein in de dummy en west speelt de 8. Mooi, je wint blij met de 10.

Het ziet er wel goed uit. Met deze uitkomst heb je drie klaverslagen, drie of vier hartenslagen en drie of vier ruitenslagen. West moet liever niet aan slag komen want dan dreigt gevaar in de schoppen en ruiten wil je vanaf de dummy spelen. Oversteken dus en dat kan eigenlijk alleen nog maar veilig met harten. Oké, harten naar de H en 9 voorgezet.

Tot je vreugde verschijn bij west de boer, je zet de heer en bij oost verschijnt de Aas. Dat is mooi, want nu zijn je ruiten vrij. West vervolgt met B die voor jouw vrouw is en je speelt je ruiten af. Vier ruitenslagen, drie hartenslagen en twee of drie klaverslagen zijn genoeg voor je contract, mede omdat velen wellicht de drie niet uitgeboden hebben.

Helaas loopt west op de tweede ruitenslag al niet bij en als je doorspeelt blijkt oost er nog een over te hebben. Helaas blijkt die hoger dan jouw 5 en oost komt met de 7 aan slag. 5/1 tegen, dat verzin je niet.

Oost komt nu met ♠B, west neemt de H en speelt harten door. Noord komt met A aan slag en zet de ♣V voor maar, Oost dekt niet ……… Dit is over.

♠ V 9


♣ V

In de dummy:


7

♣ A B

Overnemen heeft geen zin want dan maakt oost klaver heer en nog een schoppenslag voor West. De laatste twee slagen gaan verloren en het resultaat is 3SA min 1 voor een troosteloze 12,5%.

Natuurlijk pech dat de ruiten 5/1 tegen zitten. En achteraf zaten de harten ook 4/2 tegen, daar was dus ook geen extra slag te verdienen geweest. Bij de uitslagen blijkt 3SA regelmatig gemaakt te zijn, weliswaar met een ruiten of schoppen uitkomst!! Dan zelfs plus 2!

Gewoon pech dus?

Nee, gewoon fout gespeeld!

En de fout zat hem in de eerste slag. Noord had de eerste slag niet met de 10, maar met de Vrouw moeten nemen. Dan had hij met de 10 over kunnen steken via de snit op klaver Heer en de ruiten spelen. Via harten Heer was de laatste klaver altijd bereikbaar gebleven en je had nog kunnen proberen of de harten netjes verdeeld waren voor een overslag.

Hier blijkt weer eens dat je moet beginnen met je speelplan voor je de eerste kaart gelegd hebt, anders kan het al te laat zijn.

Met open kaarten was het beter geweest om niet de 9 maar de 2 uit de dummy te spelen, maar dat is achteraf en geen voor de hand liggende speelwijze.

Ik was de leider die niet goed afspeelde en complimenten aan Martien Hage en Ton Ros voor hun tegenspel. Dit was het hele spel.

W/Niemand    
  N - JaapVog  
  ♠ V 9 3  
  A V 5  
  H V T 8 5  
  ♣ V T  
W - TonRs   O - MartienH
♠ A H T 8 5   ♠ B 4
T 9 8 2   B 3
B   A 7 6 4 3
♣ 8 4 2   ♣ H 9 5 3
  Z - ErnaVoge  
  ♠ 7 6 2  
  H 7 6 4  
  9 2  
  ♣ A B 7 6  

De bieding:

W - TonRs N - JaapVog O - MartienH Z - ErnaVoge
pas 1SA pas 2♣*
pas 2* pas 2SA
pas 3SA pas pas
pas      

De gespeelde slagen:

1. ♣3 ♣6 ♣8 ♣T
2. 5 3 H 2
3. 9 B V A
4. B 4 9 A
5. H 3 2 ♠5
6. T 4 ♠2 ♣2
7. 8 6 ♠6 ♣4
8. 5 7 ♠7 ♠8
9. ♠B ♣7 ♠A ♠3
10. T V ♠4 6
11. ♣V ♣5 ♣B ♠T
12. ♠9 ♣9 ♣A ♠H
13. 8 ♠A ♣H 7

 

Jaap Vogel

Naar vorige bladzijde